Massief eiken meubelen

Eikenhout

Eikenbomen komen erg veel voor in Europa en het is een veel gebruikte houtsoort. Eiken groeien, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid, in een heel laag tempo. Hierdoor wordt het hout hard en is het bestand tegen de tand des tijds. Massief eikenhout wordt al eeuwenlang gebruikt voor het vervaardigen van voorwerpen die lang moeten meegaan, bijvoorbeeld draagbalken in woningen, wielen voor karren, vaten voor wijn, gereedschappen, artistiek gesneden beelden, parket en ook voor meubels.

Massief eiken meubelen

Veel antieke meubelen blijken van eiken vervaardigd te zijn; omdat deze houtsoort zo duurzaam is, werden de meubels van generatie op generatie doorgegeven en kunnen wij heden ten dage nog steeds genieten van de kunstig gedraaide poten van de stoelen en tafels, het soms overdadige houtsnijwerk op de kasten en de ambachtelijke houtverbindingen, gemaakt door handwerkslieden die de meubels honderden jaren geleden vervaardigden.

Ook nu nog is eikenhout populair. De huidige generaties gaat het niet zozeer om het doorgeven van de meubels aan hun kinderen of kleinkinderen, maar het materiaal spreekt hen aan omdat het eerlijk en milieuvriendelijk is, omdat het na gebruik hergebruikt of verbrand kan worden (cradle to cradle) en natuurlijk omdat het er gewoon prachtig uitziet. Tegenwoordig zijn er, naast het traditionele donkerbruin, meerdere afwerkingen mogelijk die het materiaal een eigentijds aanzien geven. Denk bijvoorbeeld aan een blanke lak, of juist een gekleurde, ondoorzichtige lak, een white- of greywash, bijenwas in verschillende tinten of aan beits in allerlei hippe kleuren. En natuurlijk kan het hout ook onbewerkt worden gelaten, voor een door velen gewilde, natuurlijke uitstraling.

Eiken meubels op maat

Wat veel mensen niet weten, is dat je eiken meubels ook op maat kunt laten maken want ook tegenwoordig zijn er nog vaklieden die met passie eikenhout verwerken tot moderne meubels. Strak, ruw, licht, donker, groot, klein, smal, breed, hoog of laag, alles is mogelijk. Zo krijg je die kast die precies tussen de muur en de deur past, het bed dat je nergens hebt kunnen vinden, de tafel die uniek is omdat hij speciaal voor jou, en misschien wel naar jouw eigen ontwerp, gemaakt is.

De toekomstige eigenaars geven aan wat hun wensen zijn en de vakman meet zo nodig de ruimte op, maakt het ontwerp en de werktekening en voert het ambacht van creatie uit tot zijn eigen tevredenheid en die van zijn klanten. En misschien wordt dat meubel dan toch ook weer aan de volgende generatie doorgegeven!


Kortje filmpje over Meubelmakerij Geeraths: